mandag den 5. september 2022

Adega de Palmela

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Tilbage i tiden stod de store kooperativer for en stor del af den portugisiske vinproduktion. De første kooperativer blev dannet i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet, men antallet steg kraftigt under Estado Novo, hvor etableringen af mere eller mindre statskontrollede kooperativer var en del af Salazar-styrets politik. Det medførte i 50´erne og 60´erne desværre et stor produktion af billige vine af dårlig kvalitet, da mange af datidens kooperativer udelukkende havde fokus på kvantitet.

I dag er mange af kooperativerne fortid. Men rundt om i hele landet findes der stadig en del af dem, og heldigvis benytter de i dag helt andre produktionsmetoder med f.eks. sortering og afstilkning, så kvaliteten fint kan konkurrere med privat- og familieejede producenter.



Det gælder f.eks. Adega de Palmela, som blev grundlagt i 1955 som Adega Cooperativa da Região do Moscatel de Setúbal og begyndte produktionen i 1958. I starten var der 50 medlemmer af kooperativet. Det steg til omkring 600 medlemmer, som rådede over i alt 1500 hektarer og producerede 8 millioner liter om året. I dag er der 300 medlemmer med i alt 1000 hektar vinmarker. 70 % af produktionen er rødvin, 25 % hvidvin og 5 % Moscatel. Og som det gælder generelt, er der også her sket i skift fra kvantitet til kvalitet.

”I begyndelsen blev der produceres i store mængder uden den store bekymring om kvalitet, og vinen blev solgt som bulkvin. I dag driver vi kooperativet, som var det en almindelig vingård. Vinifikationen foregår separat for de forskellige sorter, og vi sælger ikke længere bulkvin, men i flasker til det nationale og internationale marked,” fortæller Luís Silva, som er winemaker og manager hos kooperativet Adega de Palmela.



Adega de Palmela producerer følgende brands: Pedras Negras, Vale dos Barris, Villa Palma, Amus, Vale de Touros samt såvel bordvin som Moscatel og Espumante under navnet Adega de Palmela.

”Vi stræber efter at lave autentiske vine ved brug af de vigtigste druesorter i regionen”, siger Luís Silva.



Jeg har smagt to Moscatel de Setúbal fra Adega de Palmela. Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

Moscatel de Setúbal (2019): Lys ravfarvet, flot skær. Ekspressiv med tørrede abrikoser, gule blommer, appelsinskal og lidt stikkelsbær, men også en smulle tutti-frutti præg. Frisk med sødme, abrikoser, mandarin og akaciehonning, syren kommer i anden omgang og balancerer fint, ikke så kraftig og kompleks, let og elegant, lav alkohol. Bør nydes afkølet (87).

Moscatel de Setúbal 10 års: Mørk ravfarvet, lysere orange kant. Mandler, tørrede frugter. nødder og lidt brændte figner, røgede noter og en smule laktisk præg, men ikke på den ubehagelig måde. God fylde og fedme i munden med dejlig balancerende frisk syre, abrikoser, figner, nødder, honning, fin kompleksitet, lang hale. Et fint glas (92).

 

Adegade Palmela er ikke i dansk distribution.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar