torsdag den 1. september 2022

Moscatel fra SIVIPA

 

De smagte vine er sponseret af producenten

 

Sociedade Vinícola de Palmela hører til blandt de lidt yngre producenter af Moscastel de Setúbal, men heldigvis kommer der hele tiden nye til. Der er i dag ca. 20 producenter af den søde hedvin – store som små. I det sidste tiår er antallet steget lidt, lyder det fra Comissão Vitivinícola Regional da Península de Setúbal (CVRPS). Kommissionen oplyser endvidere, at såvel antallet af vinmarker som produktionen i volumen har været stigende de senere år. I 2017 var der således 584 hektar med druen Moscatel de Setúbal, hvilket nu er steget til 701.



Sociedade Vinícola de Palmela – i daglig tale SIVIPA – blev etableret i 1964 af en kreds af vinavlere og er, som navnet siger, hjemhørende i Palmela. Faciliteterne blev moderniseret og opgraderet i 1999 med økonomisk hjælp af Cardoso-familien, som dermed trådte ind i ejerkredsen. Der produceres både bordvin (80 %) og Moscatel (20 %) under navne som Fortaleza, Veritas, Terras do Sado og SIVIPA. De har selv omkring 20 hektar med moscatel-druer tilhørende Cardoso-familien og køber ikke fra andre.

”Moscatel alexandria og moscatel roxo er druesorter med megen personlighed, som giver en særlig aroma og smag. Det særlige terroir tæt på kysten og mellem de to floder betyder meget for karakteristikken,” fortæller Filipe Cardoso, som er winemaker og administrator hos SIVIPA.

Deres vine er forskellige alt efter målgruppen, forklarer han:

”Vi har forskellige stilarter til forskellige forbrugere. Vi har de unge, som er friske og frugtige og uden længere lagring på fade for at bevare den unge friske aroma. Og så har vi de gamle, som er mere komplekse. Og endelig har vi også plads til eksperimenter. I år vil vi f.eks. lancere en Moscatel uden lang macerationstid og med lavere sukkerindhold – blot for at skabe nyt og afprøve det på markedet.”

SIVIPA har også gjort brug af den gamle metode med at lagre fadene ombord på både eller benytte cognacfade.

”Der skal være plads til eksperimenter,” fastslår Filipe Cardoso, som også gerne kommer med forslag til brugen af Moscatel:

”Al dessert parer fint med Moscatel – især mørk chokolade med Moscatel Roxo og Tortas de Azeitão (en sød rouladeagtig kage) med Moscatel de Setúbal. Men de passer også fint til stærke oste eller til foie gras og paté.”

Jeg har smagt nedenstående fire vine fra SIVIPA, hvoraf den ene desværre var med prop. Vinene blev smagt over to dage ved lidt forskellige temperaturer.

Terras do Sado Moscatel de Setúbal: Lys ravfarvet med flot orange skær. Citrus, søde mandariner, abrikos og marcipan. Tørrede frugter, marcipan, lidt orangeskal, honning, til den søde side, men med ok syre og derfor balanceret, rund og blød, ikke så kompleks, men velsmagende (87).

Terras do Sado Moscatel Roxo: Mørk ravfarvet med lidt røde toner. Lidt rustik næse med nødder, citrus, tørrede frugter, nødder og lidt røget karakter. Intens og fin i munden med mandel, godt med appelsinskal, fin høj syre, ok kompleksitet med lidt kant, lang hale. Et ok glas (89).



SIVIPA Moscatel de Setúbal 10 års: Lys ravfarvet med orange skær. Skæv i næsen og i munden. Ikke bedømt.

SIVIPA Moscatel Roxo 10 års: Mørk ravfarvet til tawnybrun, lys kant. Let krydret næse med tørrede figner, hasselnødder, muskat, tobak og appelsinskal. Blød og cremet i munden med nødder, honning, figner og citrus, fyldig med flot balance og god kompleksitet. Et fint glas (92).

 



SIVIPA importeres af Grapes & Flavours

Ingen kommentarer:

Send en kommentar