søndag den 25. september 2022

Sandeman 50 års Tawny

 

Den smagte vin er sponseret af producenten

 

Endnu en 50 års Tawny er føjet til rækken her efter den endelig godkendelse af denne nye kategori i januar måned. Denne gang fra Sandeman, som i forvejen har en udmærket serie af 10, 20, 30 og 40 års i deres portefølje.



Sandemans 50 års Tawny er et blend af traditionelle Douro-sorter, og det estimeres, at der indgår mere end 20 sorter herunder Touriga Nacional og Touriga Franca. Den er baseret på vine, der har lagret mellem 40 og 70 år hentet fra Sandemans “bibliotek” af lagrede portvine, som er blevet udbygget siden 1850.

”Vi har altid vidst, at Sandeman havde vine på lager til at kunne lave denne bemærkelsesværdige gamle Tawny, og da IVDP endelig godkendte den nye kategori, kunne vi lave blendet,” fortæller Sograpes chefwinemaker Luis Sottomayor, som i øvrigt her i år blev kåret til ”Fortified Winemaker of the Year” ved den Londonbaserede International Wine Challenge Awards.



Luis fortæller endvidere, at Sogrape mærker en stigende efterspørgsmål efter kvalitetsportvin herunder gamle tawnies. Men selv om markedet altså efterspørger portvin med mange år på bagen, mener han , at det endnu er for tidligere at vurdere de nye kategoriers succes.

”Det er for tidligt at sige noget om. Vi må lade tiden råde, inden vi evaluerer de nye kategorier.”

Jeg modtog en lille fadprøve på vinen, som blev smagt over to dage. Her er min vurdering:

Flot ravfarvet med orange skær og lys grønlig kant. Intens og relativ frisk næse med mandel, appelsinskal, tørrede figner, modne abrikoser, lidt marcipan og cigarkasse. Dejlig blød og lækker i munden, elegant og delikat stil, markant syre, der flot balancerer sødmen, appelsinskal, nødder og let krydret med herlig kompleksitet samt lang og frisk hale med syresvip. Et flot glas (95).

Vinen har 20 % alkohol, og sukkerindholdet er 125 g/l. Der vil årligt blive frigivet mellem 1.000 og 1.300 flasker. Anbefalet serveringstemperatur er mellem 12 og 14 grader.


Sandeman importeres af Vintageportvin, som har fået 18 flasker af 50 års Tawny til Danmark

Ingen kommentarer:

Send en kommentar