De smagte vine er sponseret af producenten
Floden Douro
har givet navn til to fremragende vinregioner på hver sin side af grænsen
mellem Portugal og Spanien. På den portugisiske side gælder det Douro, som ikke
alene er portvinens hjemsted, men også leverer fremragende rød- og hvidvine. I
Spanien ændres flodens navn til Duero, og her finder vi langt inde i Castilla Y
León regionen Ribera del Duero.
Fælles for
de to regioner er, at de først sent fik fokus på produktion af kvalitetsvin. Selv
om der har været dyrket og fremstillet vin i Ribera del Duero i flere tusinde
år, skal vi helt op til 1980´erne før udviklingen for alvor tager fat. Jo, Vega
Sicilia var allerede på banen, men det var først efter, at regionen fik status
af DO i 1982, at det gik stærkt. I 1982 var der således kun 24 bodegaer i
regionen, hvilket siden er vokset til over 300.
Ribera del
Duero, som ligger nord for Madrid, har kontinentalt klima med store temperaturforskelle
– f.eks. kan det være 30 grader om dagen og 4 grader om natten i september
måned, ligesom frosten kan vare helt ind i april måned. Vinmarkerne er især
placeret i 700-800 meters højde, hvilket resulterer i en forholdsvis kort
modningssæson. Den altdominerende druesort er en variant af Tempranillo, som her
går under navnet Tinto del País, men der findes også flere franske sorter. Der
benyttes en del fadlagring, men med store forskelle på, hvor markant fadpræget
er.
En af regionens
producenter hedder Pradorey, og selv om ejendommen har aner helt tilbage til 1503,
hvor jorden købes af dronning Isabella af Castile, var det først da Don Javier
Cremades de Adaro overtog ejerskabet i 1989, at der blev anlagt vinmarker og
bygget et vineri. De første vine kom på markedet i 1996, og siden er der blevet
omlagt, og porteføljen er blevet udvidet. Det gamle palads på ejendommen blev omdannet
til The Inn med hotelværelser og spisesal.
Pradorey
ligger i den østlige del af regionen og har omkring 3.000 hektar land – det meste
langs Duero – hvoraf 520 hektar er med vin, fordelt på 10 forskellige vinmarker.
Flere af markerne har givet navn til enkeltmarksvine. Der er især plantet Tempranillo,
Cabernet Sauvignon, Merlot og Albillo Mayor. Dertil kommer vinmarker i andre områder
af Castilla Y León så som Bierzo. Det gælder f.eks. marker med en for mig
hidtil ukendt sort kaldet Albarin, som indgår i deres hvidvinsblend.
”Det er en anden
druesort forskellige fra Albariño og Albillo. Albarin er en indfødt druesort
fra Asturien. Vores Blanco Albarin kommer fra vinmarker i El Bierzo området i
León. Den er aromamæssig neutral, men giver kompleksitet, blødhed og struktur i
vinen,” fortæller salgschef Jorge Rodriguez, som er
barnebarn af grundlæggeren og ejeren Javier Cremades de Adaro.
Den samlede portefølje
er stor og består af såvel introlevel vine, blends, enkeltmarksvine, særlige
cuvéer og prestigevine.
“Vi tilbyder
en bred vifte af kvalitetsvine, som kan tilfredsstille alles behov. Vi har
Transgressive, som er vores introlevel til hverdagsbrug. Fincas er for dem, der
kan lide den klassiske stil fra Ribera del Duero. Så har vi en serie for dem,
der ønsker at udforske og opdage andre måder at forstå regionen på. Dertil
kommer vores to vine, kaldet The Collection, som er små juveler for de få,” forklarer
Jorge Rodriguez og fortsætter:
“Vi har en
innovativ tilgang, hvor vi prøver at se videre end det, vi har lært. Vi er tæt
tilknyttet vores terroir og vores marker, som vi tager varer på på bæredygtig
vis, så de kan bevares i endnu tre generationer.”
Blandt vinene er Adaro en hyldest til grundlæggeren Javier Cremades de Adaro, mens El Buen Alfarero er noget for regionen så sjældent som et amforavin.
”Vores
kreative winemaker ville gerne prøve noget nyt i vores område ved at vende
tilbage til de gamle metoder. Altså innovation ved at gå tilbage til fortiden.
Vi købte derfor tre gamle amforaer, som han brugte til at studere udviklingen i
vinen. Han fandt ud af, at amfora giver friskhed og hjælper med at bevare
frugten, strukturen og balancen i lang tid uden at tilføje ekstra. Bare ren
druer, ren frugt og ren vin,” fortæller Jorge Rodriguez og fortsætter:
”I starten
brugte vi dem kun til El Buen Alfarero, men nu bruger vi dem også til lagring
af andre af vores vine, Adaro, La Mina, Sr. Niño og Origen. Så vidt jeg ved, er
vi de eneste i Ribera del Duero, der bruger over 200 år gamle amforakrukker,
som er hentet fra tidligere vinerier i det sydlige Spanien. Der er nogle, der
eksperimenterer med nye amforas, men effekten er ikke den samme.”
Som i andre
regioner er der også i Ribeira del Duero en udvikling mod mindre markant
fadbrug og større vægt på frisk frugt. Det gælder også hos Pradorey.
”Forbrugere
i hele verden søger for tiden efter mere frugtige vine. De vil have komplekse
vine, men ikke vine med trænoter. En del producenter i Ribera del Douro prøver
at efterleve dette uden at miste deres identitet. Jeg tror ikke man bevæger sig
væk fra at bruge fadlagring, men tidligere var en del vine fra Ribera del Duero
nok for fadpræget. Her prøver vi at forbedre os. Der er dog også producenter i
regionen, som fortsætter med at producere i den gamle stil,” siger Jorge
Rodriguez.
Jeg har
prøvesmagt et stort udvalg af vinene fra Pradorey. Vinene blev smagt over to
dage ved lidt forskellige temperaturer.
Pradorey
Blanco 2021: Blend af mange druesorter, bl.a. Verdejo og Albarin, 5 måneder på
cement og 5 måneder på fad. Lys gulgrøn. Frisk næse med citrus, pære, fersken,
ananas og passionsfrugt. Frisk i munden, men også med fin fylde og frugt, ok
balancerende syre, citrus og mineralitet samt eksotisk frugt, melon,
passionsfrugt (89).
Pradorey
Rosado 2022: 50 % Tempranillo og 50 % Merlot, 2 måneder på fad med batonnage. Mørk
laksefarvet. Meget ekspressiv med hindbær og andre røde bær, blomster og
vingummibamser. Frisk i munden med hindbær, blomster og røde bær, ok fylde og balance,
medium sød. Ok terrassevin, men lidt vel meget tuttifruttipræg (86).
Pradorey Origen
2021: 95 % Tempranillo, 3 % Cabernet Sauvignon og 2 % Merlot, lagret på træfad
og en måned på amfora. Mørk rubin, lys lilla kant. Ekspressiv næse med modne kirsebær
og lidt solbær, krydret og lidt ristede noter. Enkel og ligefrem men saftig med
frisk frugt, syrnede kirsebær og lidt mørke bær, let krydret og lidt metallisk,
pænt med bløde tanniner, tør hale (88).
Pradorey
Cuvée Premium 2020: 85 % Tempranillo, 10 % Cabernet Sauvignon og 5 % Merlot, 10
måneder på fad. Mørk rubin, lilla kant. Moden frugt, sorte kirsebær og krydderurter
i næsen. Elegant vin med godt med frugt, kirsebær, florale noter samt
mineralitet og lidt ristede noter, fin balance og godt med bløde tanniner,
tørre tanniner i enden, mellemlang hale (89).
Finca
Valdelayegua Crianza 2019: 100 % Tempranillo, 12 måneder på fad. Mørk rubin,
lilla kant. Dejlig næse med mørke bær, sorte kirsebær, lidt balsamico og godt
krydret. Blød og rund i munden med mærke bær, lidt lakrids, mineralitet, lidt
ristede toner og pænt med bløde tanniner, tørre tanniner i halen. Ganske
vellavet (91).
Pradorey Finca
la Mina Reserva 2018: 100 % Tempranillo, 14 måneder på franske egefade. Mørk
rubin, tæt. Dejlig krydret næse med mørke bær, lidt kaffe og ristede noter samt
diskret vanilje. Blød og rund med god syre, flot struktur og fylde samt god
kompleksitet, brombær og andre mørke bær, lidt kogt rødkål og balsamico, meget diskrete
og balancerede fadnoter, godt med bløde tannier. En ganske dejlig vin (93).
Andaro 2020:
100 % Tempranillo, økologisk, 30 % gæret i terrakotta. Mørk rubin, lilla kant.
Intens og krydret næse med mørke, syrnede kirsebær, jordbær, brombær og lidt
svampe, balsamico og lidt laktisk på den gode måde. Meget fyldig med mørke bær,
lidt lakrids, krydderier, lidt frugtsødme og vanilje, men helt tør, kraftige
tanniner, tør hale med godt med tanniner (92).
El Buen Alfarero
(terrakotta): 95 % Tempranillo og 5 % Albillo Mayor, spontangære på terrakotta
og derefter 17 måneder på lerkrukker, leveres i et flot kegleformet flaske. Mørk
rubin. Kirsebær, masser af solbær, violer og skovbund samt grønne urter. Frisk
i munden med mørke bær, mineralitet, god syre, lidt rustik med godt med
tanniner og dejlig kompleksitet, lang hale med tørre tanniner. En dejlig,
anderledes og spændende vin (92/93).
Pradorey Élite
2019: 100 % Tempranillo, 14 måneder på fad. Mørk rubin, næsten sort med lilla
kant. Kraftig, tæt og kompleks næse med mørke kirsebær, solbær, brombær og sød
lakrids. Elegant og floral, men også fyldig og kraftig med mørke bær,
balsamico, lidt kaffe og tobak, fin mineralitet, massive integrerede tanniner,
stort potentiale for lagring, lang hale med tørre tanniner. En stor og flot vin
(94).
Pradorey importeres
af Holte Vinlager, som dog ikke har alle ovennævnte vine i deres sortiment.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar