lørdag den 13. juli 2019

Med Alvaro i kælderen


Portvinshuset Barão de Vilar har til huse i Quinta do Novals gamle lagerlokaler i Vila Nova de Gaia, en pænt stykke oppe bagved kajområdet. At besøge det med winemaker og masterblender Alvaro van Zeller som vært er altid en fornøjelse. Der bliver fundet flasker – både egentlige aftapninger og diverse prøver i små flasker eller sågar plastikflasker – frem fra vinkøleskabe og hylder. Og bagefter går rundt blandt fadene i kælderen, hvor Alvaro med en plastikslange suger fadprøver op i vores medbragte glas. Udvalget af gamle fade er stort, Colheitas og hvide Colheitas med adskillige årtier på bagen samt diverse blends. Og de, der kender turen, vil vide, at tempoet er højt, så der ikke er tid til at skrive udførlige noter, men blot forsøge at registrere, hvad man når at smage.


Besøget forleden var ingen undtagelse. Først smagte vi nogle af hans nyere bordvine: En fint balanceret Zom Reserva Branco 2017, fadlagret og med fin frugt og god syre. Kaputt Palhete 2016, en let rødvin, baseret på en blanding af røde og hvide druer, aromatisk næse med masser af jordbær, frisk og frugtig. 


Derefter de lidt mere fyldige rødvine, Smiling Donkey 2016 og Fat Baron 2016. Den første mere ligefrem, den anden med tyngde, tanniner og på en gang elegant og kompleks.


Dernæst gjaldt det portvin, hvor vi lagde ud med en fadprøve af Palmer Vintage 2017. Mørk rubin, uigennemsigtig med lilla kant, masser af frugt, krydderurter og florale noter i næsen, fyldig, så den nærmest skal tygges og med kraftige tanniner. Alvaro oplyste i øvrigt, at de deklarerer Vintage for alle deres brands i 2017 – og altså foruden Palmer også Maynards, Maynards Organic, Barão de Vilar og Feuerheerd.
Derefter gik vi i krig med de fadlagrede portvine. En meget intens Colheita 1997, en delikat og fint balanceret hvid Colheita 2009 fra Maynards samt Colheita 1982 og en skøn Colheita 1951 med godt med farin og balsamico. Og i kælderen fulgte et par hvide Colheitas direkte fra fadene i form af årgang 1962 og årgang 1940. Meget intense og koncentrerede, men med flot balancerende syre.


Alvaro er en sand mester, når det gælder de gamle fade. Og så er vi, der kender ham godt, samtidig taknemmelige for, at han også er en generøs vært og et dejligt og altid morsomt menneske at være at samme med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar