tirsdag den 23. juli 2019

Besøg hos Cálem


Portvinsmærket Cálem (med tryk på første stavelse) lider i Danmark lidt af den samme skæbne, som Sandeman gjorde i en del år. Det værdsættes ikke helt efter fortjeneste og anses lidt for at være et billigt entry-level brand. De senere år har Sandeman bevæget sig væk fra denne position og anerkendes i dag for sin udmærkede Tawny-serie samt ikke mindst for sine Vintages, som efter en lidt sløj periode i 80´erne, igen er af høj kvalitet. Læs f.eks. min rapport fra en smagning med George Sandeman og den danske importør Vintageportvin.dk her – en smagning som omfattede såvel gamle som unge Vintage port.


Det skal blive spændende at se, om Cálem også kan tilkæmpe sig en bedre position og større anerkendelse på det danske marked. Der skiftes nu importør, og en lille smagning hos Cálem i Vila Nova de Gaia pegede på, at der er udmærket kvalitet at hente.
Cálem blev grundlagt i 1859 af familien af samme navn og var i familiens eje helt frem til 1998. Derefter fulgte nogle lidt omtumlede år, inden Sogevinus overtog det fulde ejerskab i 2003. Ved ejerskiftet blev selskabet skilt fra den gamle hovedquinta, Quinta da Foz, men i 2004 blev Quinta do Arnozelo købt ligesom den mere kendte Quinta de S. Luiz, der også er forbundet med Kopke, indgår i produktionen.
Druerne fra koncernens egne quintaer udgør dog kun en mindre del af den samlede mængde druer, idet langt de fleste købes hos større eller mindre farmere, men selvfølgelig med winemakerteamet hos Sogevinus i kontrol over kvaliteten.
Cálem er mest kendt som Tawny-hus og producerer hele rækken af Tawny med alder samt Colheitas, men også Ruby, LBV og Vintage. Sidstnævnte er – som det gælder de øvrige brands i koncernen – kendetegnet ved tidligere modning i forhold til vinene fra de større Vintage-huse. LBV´en er filtreret, som det ligeledes gælder de andre brands i koncernen, da de laves for at blive drukket unge og ikke med henblik på lagring. Cálem er store på såvel hjemmemarkedet som i Brasilien, der udgør næsten 40 % af eksportmarkedet.


I sidste uge besøgte vi Cálem i Gaia, hvor besøgscenteret blev relanceret for et par år siden. Venterummet, hvorfra turen ind i selve kælderen udgår, er et besøg værd i sig selv med gode illustrative og interaktive fortællinger om Douros geografi, klima og jordlag, druesorter og fremstillingen af de forskellige typer af portvin etc. Dernæst går turen ind til de mindre og store fade, hvoraf en forvandles til en skærm, der illustrerer såvel størrelsesforhold som de gentagne, men heldigvis ikke længere så hyppige og alvorlige oversvømmelser.
Det er altså ikke kun placeringen først på ruten, når turisterne krydser Dom Luís I broen og ankommer til Gaia, som er forklaringen på, at lodgen er den mest besøgte af alle i Porto. Det er en flot og indholdsmæssig spændende udstilling. Der modtages næsten 300.000 besøgende hvert år, hvilket faktisk gør Cálem til en af verdens mest besøgte vinhuse.


Vi blev vist rundt af exportmanager Stefano Marello, som bl.a. er ansvarlig for det danske marked – og som mange portvinsentusiaster har hilst på ved de forskellige portvinsfestivaler i Danmark. Stefano fortalte om de ventede omstruktureringer på det danske marked, som bl.a. resulterer i, at Cálem frem over vil være at finde på hylderne hos COOP – nærmere bestemt i SuperBrugsen og Kvickly, mens basisvinene også vil blive solgt hos Fakta.
Skiftet af importør hos Cálem er ikke den eneste ændringer for de forskellige brands hos Sogevinus, fortalte Stefano Marello. Fra august overtager COOP ligeledes importen af Barros og Burmester. Burmester vil primært blive solgt i Irma-butikker, mens Barros vil være at finde i SuperBrugsen og Kvickly sammen med Cálem. Kopke vil derimod fortsat blive importeret af ViniPortugal, ligesom de mindre brands Hutcheson og Feist bliver, hvor de er.
Samtidig med omstruktureringen på det danske marked vil Sogevinus opruste på turisme- og besøgssiden i Porto og Douro. Der vil blive investeret i et hotel i Vila Nova de Gaia tilknyttet Kopke, og Kopkes kælder vil åbne for besøgende. Begge er planlagt til at åbne dørene i 2021.
- Vi laver en stor investering i turismedelen. Foruden de nye tiltag i Gaia vil vi åbne en butik i Lissabon, og vores vigtigste quinta i Douro, Quinta de S. Luiz, vil få et besøgscenter, fortalte Stefano Marello.
Jo, der er nye tider på vej på Sogevinus. Og jeg er ikke tvivl om, at såvel Cálem, der i øvrigt også får ny label og nyt design, som Barros fremover vil være mere synlige på det danske marked.


Den efterfølgende smagning hos Cálem omfattede foruden portvine fra Cálem også de to helt nye Vintage 2017 fra Sogevinus, Kopke og Burmester. Men da de vil blive gensmagt senere på ugen, er noterne ikke med her, men følger i et særskilt opslag.


Følgende vine blev smagt:
Cálem Rosé: Mørke laksefarvet. Duft af jordbær og måske lidt blomster. Ligeledes jordbær i munden, mere fyldig end de fleste rosé port på markedet, sød, men fint balanceret med syre, god krydret eftersmag, der giver lidt tyngde.
Cálem LBV 2015: Filtreret. Mørk rubin med rød kant. Solbær, brombær og mørke kirsebær i næsen. Mørke bær, mørke kirsebær og lakrids, fin syre, rund med fin frugt og meget diskrete tanniner.
Cálem 20 års Tawny: Fin tawnybrun med lys orange kant og flot skær. Duft af især hasselnødder. Dejlig cremet og blød i munden med mandel, nødder og krydderier samt diskret appelsinskal. Fin fylde og syre, god balance.
Cálem Colheita 2002: Flot tawnybrun, til den mørke side. Ikke så ekspressiv i næsen, nødder og mandel. Dejlig i munden, cremet og blød, men også elegant, fine tawnynoter med nødder, men også fin friskhed og syre samt lidt forfriskende appelsinskal. God kompleksitet af så ung en Colheita.
Cálem 40 års Tawny: Flot tawnyfarvet med orange skær. Mandel og appelsinskal i næsen. Meget fyldig i munden med tørrede frugter og mandel, cremet, stor kompleksitet, friskhed og flot balance. Et elegant og dejligt glas.


Ved den efterfølgende frokost på den genåbnede restaurant lige foran Cálem – nu under navnet UVA by Cálem – smagte vi i øvrigt to udmærkede Douro-vine:
Casa Burmester Reserva Branco 2017, baseret på gouveio, rabigato og viosinho fra marker i 350 til 600 meters højde.
Casa Burmester Reserva Tinto 2016, baseret på touriga nacional, touriga franca og tinta roriz, lagret 12 måneder på fad.


Vinene smagte dejligt og gik fint sammen med først en omgang petiscos herunder bl.a. blæksprutteringe (calamares) og de altid lækre bolas de bacalao samt hovedretten, der var en dejlig stor blækspruttearm (polvo). 


Endelig sluttede vi med Kopke 10 års Tawny, hvis friskhed stod fint til karamelbuddingen.Ingen kommentarer:

Send en kommentar