mandag den 22. juli 2019

Henne om hjørnet, nede hos Infantado


Henne om hjørnet - nede i kælderen. Sådan lyder det på den gamle Osvald Helmuth sang, og lidt i den samme retning kan det føles at besøge Quinta do Infantado, når man har indlogeret sig på Casa do Visconde de Chanceleiros nær Pinhão.elHe
Vandreturen ned til quintaen tager ca. 10 minutter. Først ud på pladsen, derefter hen om hjørnet og ned ad markvejen mellem vinstokkene, så til venstre om endnu et hjørne og hen til quintaen og portvinskælderen.


Jeg har besøgte vingården en del gange før. Fra første gang til nu er der sket en del forandringer. Den gamle granitlagar, som jeg for mange år siden trådte druer i sammen med venner fra The Vintage Port Club, er nu fyldt med fade, hvor der lagres rødvin, og er erstattet af en moderne robot med andefødder. Det fine smagerum med god udsigt og dejlige fotos på væggene kom til for en del år siden. Og da vi ankom denne gang, var vi ikke de eneste gæster, da der samtidig var besøg fra Belgien og USA. Jo, Infantado mærker også den tiltagende turisme i Douro.
Quintaen er fra 1816, og et par af de oprindelige bygninger ses stadig herunder kælderen, hvor portvinsfadene lagrer. Den gang var quintaen ejet af Infante dom Pedro, da der var tradition for, at de af landets prinser, som ikke ville arve kongeriget, i stedet fik en quinta. Pedro blev nu alligevel siden kong Pedro IV, da kronprinsen døde inden.
Omkring år 1900 købte João Lopes Roseira ejendommen og de tilhørende vinmarker, og siden da har den været i familiens eje. I dag bestyres den af barnebarnet, som ligeledes hedder João Roseira, mens hans søster Catarina tager sig af det administrative. Quintaen var den første quinta i Douro, der begyndte at lave sin egen Vintage, idet den allerede sidst i 70´erne sendte en sådan på markedet (Vintage 1978) – og altså adskillige år inden lovændringen i 1986, som for alvor førte til Vintage fra mindre quintaer. Inden da blev druer og vin solgt til Taylor´s og Sandeman.  


I dag laver Quinta do Infantado både portvin i forskellige kategorier og udmærkede rødvine. Stilen er tør og til tider lidt rustik, men også med friskhed og elegance. For tiden udgør portvin ca. 65 % af produktionen, mens rødvin udgør de sidste 35 %, men fordelingen ligger ikke fast.
- Det afhænger af høstens størrelse. De sidste år har den været meget lille, så derfor har jeg brugt de fleste druer til portvin og kun lavet lidt vin, fortalte João Roseira, som viste os rundt.
Foruden at være ansvarlig for driften af quintaen er João også en foretagsom og respekteret figur blandt de mindre og alternative producenter. Han er således med til at etablere netværk mellem mindre ”håndværksmæssige” vinmagere i hele landet. Og han har siden 2012 organiseret den alternative vinfestival Simplesmente Vinho, som finder sted sideløbende med den store officielle vinmesse Essência do Vinho i Porto. På Simplesmente Vinho kan hvert år smages mere eksperimenterende vin fra små uafhængige eller økologiske producenter – ”artesanais” eller ”autênticos”, som de kaldes på festivalens hjemmeside. Et besøg kan anbefales alle vinelskere og importører, som gerne vil finde noget nyt og lidt anderledes. Læs f.eks.her om mit besøg sidste år.


Efter rundturen, hvor João i vanlig stil fortalte om landets historie parallelt med portvinens, serverede han lidt mundgodt samt en fint udvalg af sine vine. Følgende vine blev smagt:
Quinta do Infantado 2015 Organic: Rubinrød. Ren frugt i næsen med røde kirsebær og lidt blomsterpræg. Dejlig frisk med ren frugt, kirsebær og grønne noter, tør og med pænt med tanniner, lav på alkohol.
Quinta do Infantado 2015: Mørk rubin. Modne mørke kirsebær, brombær. Godt med power, fyldig med mørke bær, kraftige tanniner.


White Port: Orange, hvilket dels skyldes, at skindet forbliver i mosten lidt længere som ved orangevin og dels lidt fadlagring (ca. 4 år gammel). Abrikos, honning og lidt mandel. Tør med fin syre og god smag. Kan både nydes for sig selv og bruges til porttonic med lige dele port og tonicvand.


LBV2013: Mørk rubin. Frisk næse med brombær, hyldebær og lidt mynte og andre grønne noter. Dejlig frisk frugt med godt med bær, engelsk lakrids, tør, krydret, lidt sprittet og med pebret og krydret hale.
Vintage 2015: Mørk rubin med rødlilla kant. Mørke bær, hyldebær og brombær. Fyldig med godt med mørke bær, krydret og kraftige tanniner, tør med pebret hale.
Vintage 2017 (fadprøve): Mørk rubin, lilla kant. Frisk frugt i næsen med hyldebær og lidt mynte samt krydderurter. God frugtsødme i starten, men derefter meget tør, mørke bær især brombær, frisk stil, tør hale med kraftige tanniner.


Tawny Reserva Organic: Rødbrun. Stadig lidt bærpræg, men også mandel og lidt karamel. Blød og rund i munden.
10 års Tawny: Fin tawnybrun. Nødder og lidt appelsinskal i næsen. Mandel, lidt orange, tør med fin syre og friskhed, stadig en smule frugt bag tawnynoterne.


Senere på aftenen og i hyggeligt selskab smagte vi også en ældre topvin fra huset:
Quinta do Infantado Reserva 2012: Lavet på touriga franca, touriga nacional og tinta roriz, lagret 10 måneder på fad. Dejlig blød og indbydende med masser af bær, god dybde, afrundet og kompliceret, men også frisk og velbalanceret. En flot vin.Ingen kommentarer:

Send en kommentar