lørdag den 20. juli 2019

Gamle fade hos DRDet kan virke lidt paradoksalt. Jo mere jeg rejser rundt i Douro, des flere steder føjes til listen over vingårde, jeg gerne vil besøge. Listen er lang, og bliver stadig længere. Må nok indse, at jeg aldrig bliver færdig med Douro.


Forleden kunne et af stederne dog vinges af. Siden jeg i 2012 prøvesmagte en 10 års Tawny fra DR, har huset stået på listen, og interessen er ikke blevet mindre efter at have smagt en del andre vine fra huset ved portvinsfestivaler i Danmark. Fint balancerede og komplekse portvine. Derfor gik turen op til Roncão i baglandet bag Pinhão – nærmere bestemt til Quinta da Levandeira do Roncão, hvor vinene bliver til.


Huset ejes af Agri-Roncão og dermed af forretningsmanden Domingos Ribeiro, som har lagt initialer til DR. Agri-Roncão producerer også udmærket Vinho Verde med afsæt i Quinta de Linhares. Vingården i Douro blev købt i 2001 sammen med de 45 hektar vinmarker fordelt på to områder. Med fulgte også en del gamle fade i kælderen på den dengang noget slidte quinta, hvilket har været afsæt for produktionen af gamle Tawnies. Ses bort fra en enkelt vinmark med gamle stokke, er markerne blevet nyplantet, ligesom bygninger er blevet renoveret eller nyopført – et arbejde, der blev afsluttet i 2005, hvorefter de første vine blev sendt på markedet året efter.
Fokus har fra starten været på fadlagret port af høj kvalitet, men der laves også såvel LBV som Vintage - dog ikke i store mængder. Den nye Vintage 2017 vil f.eks. kun blive flasket i 2000 eksemplarer, oplyste Elisabete Almeida, som viste os rundt. Endelig produceres der også almindelig vin under DR-navnet og quintaens eget navn.


Elisabete viste os først markerne, hvoraf flere ligger lige nedenfor bygningen med flot udsigt ned over dalen og ned til Douro. Stedet er eftertragtet, hvilket fornemme naboer som Quinta do Noval og Quinta de Romaneira vidner om.


Derefter gik vi indenfor og så lager, flaskebånd og lagaren samt – selvfølgelig – kælderen med de mange fade – store som små. De nye fade bruges til Douro-vin, men efter 3-4 års brug overgår de til portvinene. Portvinen skal oxidere på fadene, men ikke have tydeligt præg af trænoter, hvorfor der altid bruges brugte fade. Blandt portvinsfadene lod Elisabete os gavmildt smage prøver af såvel yngre som ældre og meget gammel portvin. Da der altså var tale om fadprøver, hvoraf nogle var klar til at blive flasket, mens andre manglede klaring, er noterne lidt kortfattede.


10 års Tawny: Diskret bærpræg, men især fadnoter som rosiner og nødder samt lidt appelsinskal. Dejlig frisk og med fin syre. Virker og er lidt ældre end de 10 år.
20 års Tawny: Fint koncentreret og fint balanceret. Nødder og balsamico samt lidt vanilje og appelsinskal, god kompleksitet.
20 års hvid: Ravfarvet. Mandel og honning i næsen. Honning og abrikos, dejlig frisk og delikat med flot syre. Elegant.
30 års hvid: Endnu ikke på markedet, men vil snart komme det. Flot orangegul. Let i stilen med honning, flot syre, lidt sødere stil.
30 års Tawny: Orangebrun. Mandel, tørrede frugter, appelsinskal og nødder i næsen. Nødder og lidt balsamico, tør, kompleks og delikat og med flot syreniveau.
40 års Tawny: Tawnybrun med orange kant. Meget koncentreret med nødder og balsamico, fin fedme, men også stor friskhed, lidt brandyagtige noter.
50 års hvid: Lys, orangegylden. Frisk og elegant med mandel og lidt appelsinskal samt høj syre.
70 års Tawny: Brun med orange skær. Intens og fyldig, koncentreret med nødder og brun farin.
+100 års Tawny: Mørk brun. Meget sød og koncentreret, men også med intakt syre. Brun farin, balsamico og nødder, tyk og koncentreret, kompleks og intens.
Vintage 2017 (fadprøve): Meget mørk rubin, næsten sort og uigennemsigtig med lilla kant. Koncentreret i næsen med friske bær, solbær og brombær. Fyldig og koncentreret med mørke bær og god struktur, kraftige tanniner, lidt frugtsødme i starten, men ellers tør, tør eftersmag med pænt med tanniner. Har brug for tid, men lovende.


Et spændende besøg og de gamle fadlagrede portvine fra DR kan absolut anbefales.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar